Στο άρθρο Ανακύκλωση – Άγνωστη λέξη? είχα γράψει ότι θέλω να πιστεύω πως αυτό που λείπει από όσους δεν έχουν βάλει ακόμα την ανακύκλωση στη ζωή τους είναι κάποιες βασικές πληροφορίες και λίγη παρακίνηση. Σήμερα θα δούμε αυτές τις βασικές πληροφορίες.
Όσα διαβάσετε παρακάτω δεν είναι καινούρια για κάποιους, αλλά φρόντισα αφενός να σας συγκεντρώσω τα πιο ουσιώδη, για να μην ψάχνετε εδώ κι εκεί, και αφετέρου, μετά από επικοινωνία μου με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης που είναι υπεύθυνη για τους μπλε κάδους, να σας δώσω κάποιες έξτρα πληροφορίες που ίσως δε βρείτε πολύ εύκολα, εκτός κι αν επικοινωνήσετε μαζί τους. Είναι επίσης ευκαιρία όσοι ήδη ανακυκλώνετε, να ελέγξετε αν σωστά πράττετε όπως πράττετε.
Ας ξεκινήσουμε με αυτό το video:
Τι ανακυκλώνουμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης
- Συσκευασίες από πλαστικό, για παράδειγμα, μπουκάλια από νερόαφαιρώντας τα καπάκια τους (τα οποία επίσης πετάμε στους μπλε κάδους), από αναψυκτικά, δοχεία από λάδι, κεσεδάκια από γιαούρτι και βούτυρο, ταψάκια από φρούτα (φράουλες κτλ), κουτιά από μπογιές, απορρυπαντικά, άδεια σπρέι, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, αποσμητικά, θήκες cd/dvd, πλαστικές σακούλες, πλαστικά πιάτα και ποτήρια, φιλμ περιτυλίγματος. Εδώ να διευκρινίσω ότι στις συσκευασίες που τυλίγουν στα super markets τα αλλαντικά, τυριά, κρέατα και κοτόπουλα, καλό είναι να ξεχωρίζουμε το χαρτί από το νάιλον, καθώς το ένα υλικό θα ανακυκλωθεί με τις χάρτινες συσκευασίες, και το φιλμ περιτυλίγματος με τις πλαστικές.
- Συσκευασίες από Αλουμίνιο: αλουμινόχαρτο, αλουμινένια ταψάκια φαγητού, κουτάκια από αναψυκτικά και μπύρες.
- Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο: κουτιά από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό, γενικότερα κονσέρβες, αλλά και τενεκέδες πχ από λάδι.
- Συσκευασίες από Γυαλί: μπουκάλια αφαιρώντας τα καπάκια τους (τα οποία επίσης πετάμε στους μπλε κάδους) καιβαζάκια από χυμούς, αναψυκτικά, κρασιά, αλκοολούχα ποτά, τρόφιμα.
- Συσκευασίες από χαρτί, τις οποίες είναι καλό να διπλώνουμε/τσακίζουμε για να πιάνουν τον μικρότερο δυνατό όγκο. Για παράδειγμα, συσκευασίες από γάλα, χυμό, κρασί, δημητριακά, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, ηλεκτρικές συσκευές. Επίσης, χαρτί περιτυλίγματος, χάρτινες σακούλες, χαρτοκιβώτια (σίγουρα διπλωμένα, για να πιάνουν κι αυτά τον μικρότερο δυνατό όγκο). Εδώ να διευκρινίσω κάτι σχετικά με την ανακύκλωση χαρτιού, γενικότερα. Κατάλληλοι για την ανακύκλωση χαρτιού (βιβλία, έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά) είναι οι κίτρινοι κάδοι που ίσως υπάρχουν στον Δήμο σας. Επειδή όμως είναι πολύ σύνηθες να μην υπάρχουν κίτρινοι κάδοι σε όλους τους Δήμους, ή τουλάχιστον δεν υπάρχουν σε κάθε γειτονιά, μπορούμε σε τέτοια περίπτωση να ρίχνουμε και χαρτιά στους μπλε κάδους ανακύκλωσης, αρκεί όμως να μην είναι μικρότερα από το μέγεθος Α4, γιατί τότε η διαλογή τους είναι αδύνατη από την εταιρία ανακύκλωσης, δηλαδή πάνε χαμένα.Προτείνω τα μικρότερα χαρτιά να τα μαζεύετε σε έναν μεγάλο φάκελο, και όταν αυτός γεμίσει, κλείστε τον (για να μη χυθούν μέσα στον κάδο) και ρίξτε τον μέσα στον μπλε κάδο. Μπορεί το κάθε χαρτάκι μόνο του να σας φανεί ότι δεν αξίζει τη διαδικασία, αλλά παρατηρήστε πόσα τέτοια θα μαζέψετε, και σίγουρα θα αλλάξετε γνώμη.
Και τι πρέπει να κάνουμε με αυτές τις συσκευασίες?
Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι πρέπει να καθαρίζουμε τις συσκευασίες από τα υπολείμματα. Η αλήθεια είναι ότι δε χρειάζεται κανένα σχολαστικό πλύσιμο, αλλά ένα ξέπλυμα ή ένα σκούπισμα είναι απαραίτητα. Αφήνοντας τυχόν υπολείμματα στις συσκευασίες που αργότερα θα προωθηθούν για λιώσιμο, δημιουργείται πρόβλημα στη διαδικασία διαχωρισμού. Μπορεί να λερωθούν και τα υπόλοιπα υλικά στον κάδο αν κάτι τρέξει. Το συμπέρασμα είναι ότι αν δεν τις ξεπλύνουμε, ίσως πάνε χαμένες, αυτές ή κάποιες άλλες συσκευασίες.
Να γνωρίζετε επίσης ότι όλες τις συσκευασίες που ανακυκλώνουμε, τις ρίχνουμε χύμα στον μπλε κάδο, και όχι σε δεμένες σακούλες. Όλα τα υλικά μαζί (πλαστικό, αλουμίνιο, λευκοσίδηρο, γυαλί, χαρτί), απλά μην δέσετε τη σακούλα στην οποία τα συγκεντρώσατε, και φτάνοντας στον μπλε κάδο αναποδογυρίστε την, και ρίξτε ό,τι έχει μέσα στον κάδο. Και τη σακούλα μετά.
Πολλοί χρησιμοποιείτε τις μεγάλες σακούλες σκουπιδιών για αυτή τη δουλειά. Στο4 τρόποι να μειώσεις το σακουλομάνι και γιατί να το κάνεις δείτε πώς να αποφύγετε τις μεγάλες σακούλες σκουπιδιών, για να γλιτώσετε αυτό το επιπλέον έξοδο. Στο zenhabits χτίζουμε καλές συνήθειες.
Τι ΔΕΝ ανακυκλώνουμε στους μπλε κάδους
Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οι μπαταρίες, οι λαμπτήρες, τα μελάνια, τα toner, το τηγανέλαιο, όλα ανακυκλώνονται, αλλά όχι στους μπλε κάδους ανακύκλωσης. Υπάρχουν ειδικοί κάδοι για καθένα από τα υλικά αυτά.
Επίσης, στους μπλε κάδους δεν ανακυκλώνονται δισκάκια cd/dvd, βιντεοκασέτες, καλαμάκια, κούκλες, παιχνίδια, μαχαιροπίρουνα (ούτε πλαστικά, ούτε μεταλλικά), οδοντόβουρτσες, ξύλινα αντικείμενα, ρούχα, παπούτσια, πλαστικές καρέκλες και τραπέζια, πλαστικές γλάστρες, στυλό, φελιζόλ, φωτογραφίες, φυτά. Μεγάλη προσοχή: δε ρίχνουμε συσκευασίες τοξικών υγρών ή άλλων υλικών στους μπλε κάδους, καθώς τα κατάλοιπα τους δύσκολα απομακρύνονται.
Και φυσικά δεν πετάμε οποιαδήποτε άλλα σκουπίδια (οργανικά ή μη) μέσα στους μπλε κάδους.
Η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης σε αυτή την αναλυτική λίστα, δίνει και κάποια επιπλέον παραδείγματα σχετικά με το τι μπορείτε να ρίξετε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης ή όχι.
Περιθώριο βελτίωσης, σίγουρα υπάρχει
Σκεφτείτε ότι στη χώρα μας μόνο, παράγονται περίπου 4,8 εκατομμύρια τόνοι απορριμάτων κάθε χρόνο. Σίγουρα λοιπόν κάτι δεν κάνουμε καλά, ή αυτό που κάνουμε δεν είναι αρκετό.
Ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες και θα εκπλαγείτε όταν δείτε ότι το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών σας τελικά μπορεί να ανακυκλωθεί. Και αν φτάσετε στο σημείο αυτό, που σημαίνει ότι κάνατε την πρώτη απόπειρα δειλά δειλά, μπράβο σας! Σκεφτείτε ότι αυτό που ξεκινήσατε είναι πολύ καλύτερο από αυτό που κάνατε μέχρι χθες. Και συνεχίστε το.
πηγή: zenhabits.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου