Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Πρωτοβουλία φοιτητών για την αναστήλωση του φάρου 8022 στο λιμάνι του Γαυρίου στην Άνδρο
Όσα μέρη και αν γνωρίζουμε, τα νησιά μας δεν παύουν να μας μαγεύουν και να μας εντυπωσιάζουν. Από την 3η χιλιετία π. Χ., ως λίκνο του Κυκλαδικού πολιτισμού που άνθησε τότε, έως και σήμερα με τη μοναδική, λιτή αρχιτεκτονική τους και το ιδιαίτερο φυσικό τοπίο, είναι εκεί δίνοντας μια πινελιά ώχρας στο βαθύ μπλε του ιστορικού Αρχιπελάγους του Αιγαίου. Έτσι, αποφασίσαμε ως παρέα στα τέλη του Αυγούστου, να επισκεφτούμε για λίγες μέρες το νησί της Άνδρου.
Πλησιάζοντας με το καράβι στο λιμάνι του Γαυρίου, τράβηξε την προσοχή μας το λευκό κτίσμα του Φάρου που στεκόταν σε ύψωμα αριστερά του λιμανιού. Η περιέργεια δεν άργησε να μας οδηγήσει 5 λεπτά μακριά από το Γαύριο, σε ένα μονοπάτι που σκαρφάλωνε στη θέση όπου βρίσκεται ο Φάρος. Ένα σημείο με εξαιρετική θέα προς το λιμάνι και σχετικά εύκολα προσβάσιμο. Η κατάσταση του οικοδομήματος του φάρου, με την πρώτη κιόλας ματιά μας αποκάλυψε την μακρά ιστορία του στο πέρασμα του χρόνου. Οι φθορές και οι διαβρώσεις από την αρμύρα και τους ανέμους ήταν εμφανείς. Μια σειρά ανάμεικτων συναισθημάτων μας κυρίευσε, όπως ενθουσιασμός και χαρά που πήγαζαν από την αξία και τη σημαντικότητα του κτίσματος που μόλις είχαμε ‘’ανακαλύψει’’, αλλά και θλίψη για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Νιώσαμε τη ανάγκη να κάνουμε ό,τι μπορούμε, να προσπαθήσουμε να δώσουμε ζωή ξανά στο Φάρο!
Με όρεξη για δουλειά, με τις γνώσεις που έχουμε αποκομίσει μέσα από τις σπουδές μας, αλλά και με τη βοήθεια ανθρώπων που θέλουν και μπορούν να μας στηρίξουν, πήραμε την πρωτοβουλία για μια προσπάθεια αναστήλωσης του Φάρου του Γαυρίου. Μια προσπάθεια στην υλοποίηση της οποίας πιστεύουμε και η οποία θα πραγματοποιηθεί με σοβαρότητα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ιστορική αξία του.
O Φάρος αποτελεί μνημείο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και ο χώρος γύρω από αυτόν μπορεί να αποτελέσει προορισμό περιπάτων για τους κατοίκους του νησιού αλλά και όχι μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου