Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Ενημέρωση Δράσεων


Φίλες και φίλοι του Συλλόγου Ζαγανιαριτών Ανδρου,

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκλογή του νέου ΔΣ του χωριού μας, θεωρούμε πως έχουμε υποχρέωση να σας ενημερώσουμε για τη δράση μας στο διάστημα αυτό. Κινήσεις που έγιναν, κινήσεις που θα γίνουν και φυσικά τα σχέδιά μας για το μέλλον.

1. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προκατόχους μας, ξεκινήσαμε με την καθιερωμένη πλέον γιορτή ρακιού στην πλατεία του Ζαγανιαρίου. Η γιορτή στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία και μας γέμισε με αισιοδοξία για το μέλλον. Συγκεκριμένα κόπηκαν 299 εισιτήρια (ρεκόρ, το οποίο ελπίζουμε να σπάσει φέτος!), δόθηκαν 1.000 λαχνοί, αλλά το σημαντικότερο: πέρασαν όλοι πολύ όμορφα. Όλοι όσοι έδωσαν το «παρών» έφυγαν χορτασμένοι από φαγητό, ποτό, γέλιο, γλέντι. Και αυτός ήταν ο στόχος μας, να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι. Οφείλουμε ξανά ένα τεράστιο «ευχαριστώ» σε όσους δούλεψαν για την γιορτή, στους συγχωριανούς μας και φυσικά στις γυναίκες του Ζαγανιαρίου που για ακόμη μια φορά και με πνεύμα αλληλεγγύης πρόσφεραν υπέροχους ανδριώτικους μεζέδες, στον εφημέριο Δημήτρη Στεφάνου που μας παραχώρησε ό,τι χρειαζόμασταν, στους Συλλόγους (Πιτροφού, Καππαριάς) που στάθηκαν για μία ακόμα φορά στο πλευρό μας, στους μουσικούς που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Σε όλους! Και ελπίζουμε να βάλουν και φέτος ένα χεράκι ώστε η γιορτή ρακιού στο χωριό μας, που πλέον είναι το γεγονός του νησιού, να έχει την επιτυχία που της αξίζει!

2. Από την πρώτη στιγμή που το νέο ΔΣ ανέλαβε τα καθήκοντά του, δύο πράγματα είχαμε στο μυαλό μας και υποσχεθήκαμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα καταφέρουμε: το πρώτο και σημαντικότερο ήταν το χωριό να παραμείνει ενωμένο, μακριά από ίντριγκες και διχόνοιες του παρελθόντος. Και το δεύτερο, η αξιοποίηση χώρων με σκοπό την ανάδειξη του πολιτισμού και της κουλτούρας μας, ξεκινώντας με την ανακαίνιση του παλιού σχολείου. Με μεγάλη μας χαρά βλέπουμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Με τη βοήθεια όλων των συγχωριανών, αρχικά καθαρίστηκε το σχολείο, κάτι που είχε να γίνει πολλά χρόνια. Με τα χρήματα που εξασφαλίσαμε από τη γιορτή ρακιού και από τη λαχειοφόρο αγορά (που και πάλι βοήθησαν ΟΛΟΙ), αλλάξαμε τα σπασμένα παράθυρα στο σχολείο μας, φτιάξαμε τα κουφώματα και την κεντρική πόρτα και το σχολείο έκλεισε. Το εσωτερικό του κτιρίου είναι πλέον προστατευμένο από τις βροχές του χειμώνα. Επίσης, το σχολείο μας έχει και ηλεκτρικό ρεύμα. Ειδική αναφορά οφείλουμε να κάνουμε στον Αντιπρόεδρο του ΔΣ Κώστα Μωράκη, ο οποίος - χωρίς υπερβολή – ασχολήθηκε καθημερινά επί μήνες, προκειμένου να καταφέρει να πάρει τη συγκατάθεση του Δήμου Άνδρου, έτσι ώστε να ηλεκτροδοτηθεί το σχολείο μας. Τον Δήμο, που βεβαίως ευχαριστούμε για τη στήριξή του σε αυτή μας την προσπάθεια και ευελπιστούμε να είναι μαζί μας σε μελλοντικές συνεργασίες.

Προφανώς, ακόμα έχουμε πολλά βήματα για να φτάσουμε στον τελικό προορισμό. Επόμενος στόχος είναι να σοβαντιστεί το εξωτερικό και το εσωτερικού του κτιρίου. Κατόπιν, να ξεκινήσουν οι εργασίες για τις τουαλέτες, ενώ παράλληλα θα γίνουν εργασίες και στο εξωτερικό τμήμα, φυτεύοντας κάποια δένδρα και φυτά. Στο μυαλό μας είναι κάποια στιγμή να κατασκευαστεί κάποιο σκέπαστρο (πέργολα) στη μία άκρη του προαυλίου, διότι ο ήλιος δυστυχώς «χτυπάει» το χώρο σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αρχικός στόχος ήταν να γίνει γλέντι το Πάσχα ή να διεξαχθεί εκεί η φετινή γιορτή ρακιού. Ωστόσο, αφενός το κτίριο δεν είναι ακόμα έτοιμο να φιλοξενήσει μεγάλες εκδηλώσεις, αφετέρου υπάρχουν ακόμα αντικειμενικές δυσκολίες (π.χ. τουαλέτα), για να γίνουν έστω μικρότερες εκδηλώσεις. Παρ’ όλα αυτά, είναι πολύ πιθανό μέσα στο καλοκαίρι να γίνουν τα εγκαίνια. Ουσιαστικά, θα πρόκειται για μια μικρή γιορτή με μεγάλη όμως σημασία για όλους μας, και θα είναι μια ευκαιρία συνεύρεσης όλων των κατοίκων του χωριού και όχι μόνο. Θα ενημερωθείτε μέσα από το μπλογκ μας για τις λεπτομέρειες, όταν φθάσει η ώρα.

3. Συμμετοχή του Συλλόγου μας (μαζί με πάρα πολλούς ακόμα Συλλόγους από την Άνδρο) στην προσπάθεια να μαζευτούν χρήματα ώστε να αγοραστεί πετρέλαιο για το σχολείο της Μεσαριάς.

4. Στο θέμα των σκουπιδιών δεν υπάρχει δυστυχώς καμία εξέλιξη. Ολοι γνωρίζετε ότι οι τρεις Σύλλογοι (δύο του Πιτροφού και ο δικός μας) έχουν δικαιωθεί σε όλες τις δικαστικές διαμάχες με τον Δήμο. Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε – χρόνια τώρα - να έχει βρεθεί νέος χώρος για τη ρίψη των σκουπιδιών. Προφανώς, όμως, στη χώρα που ζούμε οι δικαστικές αποφάσεις δεν αρκούν. Η πίεση προς τον Δήμο και τις Αρχές συνεχίζεται από τους Συλλόγους, αλλά δυστυχώς αποτέλεσμα δεν έχουμε δει. Εδώ θέλουμε να σταθούμε και να πούμε πως δεν έχουμε ούτε πρόκειται να έχουμε κάτι προσωπικό με τον εκάστοτε δήμαρχο Άνδρου, αντίθετα είμαστε μαζί του σε ό,τι βοήθεια χρειαστεί ώστε να βρεθεί άμεσα λύση στο θέμα των σκουπιδιών. Θεσμικά, όμως, βλέποντας τον Δήμο να κωλυσιεργεί και λύση να μην δίνεται, θα είμαστε απέναντι να του υπενθυμίζουμε πως θέλουμε «από χθες» καθαρή Άνδρο για μας και τα παιδιά μας.

5. Στις 2 Φεβρουαρίου πραγματοποιήσαμε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, στο ρεμπετάδικο «Θέμιδα». Το «παρών» για μία ακόμα φορά ήταν δυναμικό από εσάς, ελπίζουμε να πέρασαν όλοι όσο καλά περίμεναν!

6. Εχει προγραμματιστεί εκδρομή στα βασιλικά κτήματα Τατοΐου, η οποία θα περιλαμβάνει και επίσκεψη στην λίμνη Μπελέτσι. Ο χώρος είναι ιδανικός για περίπατο δίπλα από τα βασιλικά ανάκτορα και πικ-νικ στο υπέροχο δάσος που τον καλύπτει. Ευκαιρία είναι να περάσουμε λίγες ώρες «βασιλικά» εκεί που κάποτε ζούσαν βασιλιάδες Η εκδρομή είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 9 Ιουνίου, με ώρα αναχώρησης 08:30 από την οδό Βαφιοχωρίου 25 Πολύγωνο και επιστροφή στις 17:30. Η συμμετοχή θα είναι 10 ευρώ (παιδιά δημοτικού 5 ευρώ, μικρότερα δωρεάν). Για πληροφορίες και κράτηση, στο τηλέφωνο 6974801049 (Κώστας Γλυνός).

7. Οι πρώτες σκέψεις για τη φετινή γιορτή ρακιού, είναι να πραγματοποιηθεί στις 3 Αυγούστου, ημέρα Σάββατο. Αν δεν προκύψει κάτι έκτακτο, αυτή θα είναι η ημερομηνία της φετινής γιορτής. Στο ίδιο μοτίβο με πέρσι. «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει», γι’ αυτό περιμένουμε – όπως και πέρσι – τη συμμετοχή σας. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν προσεχώς…

8. Αποφασίσαμε το χωριό μας να είναι το πρώτο στην Άνδρο, που θα κάνει οργανωμένη προσπάθεια ανακύκλωσης λαδιού. Το επόμενο διάστημα θα μοιραστούν στα σπίτια του χωριού μας 10λιτρα δοχεία, όπου οι οικογένειες θα ρίχνουν εκεί το χρησιμοποιημένο λάδι και όταν γεμίσει θα το φέρνουμε στην Αθήνα για ανακύκλωση. Ιδανικό θα ήταν να γίνουμε και το πρώτο χωριό που θα ανακυκλώνει όλα του τα σκουπίδια, ελπίζουμε κάποια στιγμή να μπορέσουμε να το κάνουμε.

Σας ευχαριστούμε που μας στηρίζετε

Καλό καλοκαίρι σε όλους.


ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΖΑΓΑΝΙΑΡΙΩΤΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου