Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

25η ΜΑΡΤΙΟΥ
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!
ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ. ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ. Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ 400 ΕΤΩΝ ΣΚΛΑΒΙΑΣ. Σ΄ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΥΣΤΕΡΗΣΑΝ ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΘΥΣΙΕΣ.
ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ, ΄΄ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΥΠΕΡ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΑΓΩΝΑ΄΄ ΟΙ ΑΝΔΡΙΩΤΕΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ. ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΓΚΡΙΤΟΥΣ ΑΝΔΡΙΩΤΕΣ (ΕΠΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ) ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Ο ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ, Ο ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΚΑΜΠΑΝΗΣ, Ο ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΠΟΥΜΠΟΥΡΑΣ,Ο ΒΑΡΝΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ, Ο ΒΙΖΥΗΣ ΙΩΑΣΑΦ ΜΑΡΜΑΡΑΣ, Ο ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΣ ΚΟΥΜΕΛΗΣ, Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΜΑΛΑΞΟΣ, Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΑΙΡΗΣ, Ο ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Ο ΜΕΣΗΜΒΡΙΑΣ ΙΩΣΗΦ ΛΕΦΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΣΩΖΟΑΓΑΘΟΥΠΟΛΕΩΣ ΠΑΙΣΙΟΣ ΝΕΡΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΑΓΧΩΝΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΙΣ 29 ΜΑΙΟΥ 1821 ΚΑΙ ΚΑΤΕΣΤΗ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑΣ.
ΣΤΙΣ 10 ΜΑΙΟΥ 1821 Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΑΙΡΗΣ ΥΨΩΣΕ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΣΤΗ ΧΩΡΑ, ΕΝΩ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΓΑΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΧΑΤΖΗ-ΑΛΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΦΟΒΟΥΜΕΝΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ. ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ 8(!) ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΤΟΥ ΒΡΗΚΑΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ.
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΟΙ ΑΝΔΡΙΩΤΕΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΣΑΝ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΟ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ.
ΤΟ 1821 Η ΑΝΔΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΑΡΙΘΜΟ ΠΛΟΙΩΝ ΚΥΡΙΩΣ ΜΙΚΡΕΣ ΄΄ΣΑΚΟΛΕΒΕΣ΄΄ 50-60 ΤΟΝΩΝ (ΦΩΤΟ), ΩΣΤΟΣΟ ΔΕΝ ΥΣΤΕΡΗΣΕ ΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΤΟΣΟ ΝΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΣΚΑΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΥΡΠΟΛΙΚΩΝ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΟΥ Ν.Λ.ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ ΄΄ΚΑΝΑΡΙΑ΄΄ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΤΟ ΔΙΣΤΙΧO:΄΄ΤΟΥ ΜΠΕΙΡΙΚΟΥ ΤΗΝ ΚΑΝΑΡΙΑ, ΤΗΝ ΕΠΗΡΑΝ ΣΤΑ ΨΑΡΑ, ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΜΟΥΝΕ ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΨΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΣΣΑ΄΄.
ΕΚΤΟΣ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΚΑΙ ΠΛΟΙΑ, ΟΙ ΑΝΔΡΙΩΤΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΥΛΙΚΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΑ ΑΦΟΥ ΕΦΟΔΙΑΖΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟΛΟ ΜΕ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΑΚΤΑ ΕΝΟΠΛΑ ΣΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΚΡΙΖΙΩΤΗ ΚΑΙ ΒΑΣΟΥ.
ΕΠΙΣΗΣ ΕΦΟΔΙΑΖΑΝ ΤΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑ ΦΑΒΙΕΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΑΥΤΗΣ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΘΑΛΨΑΝ ΤΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου