Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Η γιορτή του Αγίου Φανουρίου

Η γιορτή του Αγίου Φανουρίου
Η γιορτή του Αγίου Φανουρίου
Μεγαλομάρτυρας της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. Η μνήμη του τιμάται στις 27 Αυγούστου και την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Φανούριος και Φανουρία. Με τον Άγιο Φανούριο συνδέεται ένα νηστίσιμο γλύκισμα, η φανουρόπιτα.
Η Εκκλησία δεν γνωρίζει πού και πότε μαρτύρησε, γι’ αυτό και ήταν άγνωστος στους Συναξαριστές. Έγινε γνωστός από την τυχαία ανεύρεση της εικόνας του μεταξύ 1355 και 1369 στη Ρόδο. Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο νότιο μέρος των παλαιών τειχών της πόλης βρέθηκε αρχαίος χριστιανικός ναός με πολλές κατεστραμμένες εικόνες και μία καλώς διατηρημένη, που απεικόνιζε ένα νεαρό στρατιωτικό, ο οποίος κρατούσε σταυρό και λαμπάδα αναμμένη, ενώ ολόγυρα της εικόνας ήταν ζωγραφισμένες δώδεκα παραστάσεις με τα μαρτύρια που υπόφερε ο Άγιος. Η εικόνα έφερε επιγραφή με τις λέξεις «Άγιος Φανούριος». Ο τότε μητροπολίτης Ρόδου Νείλος Β' ο Διασπωρηνός (1355-1369) ανοικοδόμησε τον ναό του Αγίου, συνέταξε την ακολουθία του και καθιέρωσε την εορτή του στις 27 Αυγούστου.
Ο Άγιος Φανούριος θεωρείται από τη λατρευτική παράδοση ως ο κατ’ εξοχήν άγιος που μπορεί να βοηθήσει στην ανεύρεση («φανέρωση») οποιουδήποτε χαμένου αντικειμένου, προφανώς από την παρετυμολογική σύνδεση του ονόματός του με τη λέξη «φανερώνω». Συναφής με τη δοξασία αυτή είναι και η παλαιότερη πίστη ότι ο Άγιος Φανούριος «φανερώνει» στις κοπέλες τον άνδρα που θα πάρουν.
Συνηθέστατα, οι γυναίκες όταν χάσουν κάτι, επικαλούνται τη βοήθειά του, τάζοντάς του μια φανουρόπιτα (κέικ με αλεύρι, μαύρες σταφίδες, ζάχαρη, λάδι, ξύσμα πορτοκαλιού κ.ά.) και τη μοιράζουν για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες της μάνας του Αγίου, που σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση ήταν αμαρτωλή. Πολλές φανουρόπιτες φτιάχνονται κατά την ημέρα της εορτής του Αγίου, ως ευχαριστήρια προσφορά προς αυτόν ή ως ένα είδος προληπτικής αίτησης βοηθείας για μελλοντικές απώλειες.
Πηγή: sansimera.gr

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Σκουπίδια στο Ζαγανιάρι

Μένω στο Ζαγανιάρι, Ένα μικρό χωριό της Άνδρου και πιο συγκεκριμένα, το πρώτο που συναντάς μετά την σταυροπέδα, με κατεύθυνση προς το Κόρθι.
Δυστυχώς, εδώ και αρκετό καιρό, πλέον του διμήνου...και μάλιστα σε περίοδο καλοκαιριού και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και διαμαρτυρίες των κατοίκων του χωριού μας , μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών παραμένουν συγκεντρωμένες στους κάδους  του κάτω χωριού, με αποτέλεσμα μια εικόνα απόλυτα αποκαρδιωτική και απογοητευτική. σακούλες σκουπιδιών στοιβαγμένες εντός και εκτός των κάδων, μέσα σε ένα χωριό που απαριθμεί λίγους κατοίκους (λόγος φαντάζομαι για να μην ιδρώνει το αυτί του δήμου),  προκαλούν μια έντονη και ενοχλητική δυσοσμία, αλλά κυρίως κίνδυνο για την υγεία όλων και ενώ  οι μέρες περνούν το θέαμα γίνεται ολοένα και πιο  θλιβερό. 


Και ρωτώ, γιατί η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Άνδρου δεν μαζεύει τα σκουπίδια τόσο καιρό από το κάτω χωριό; Γιατί τόση αναλγησία; Στο δήμο Άνδρου γιατί τα μαζεύουν; (Τουλάχιστον αυτό διαπίστωσα , παρατηρώντας πως οι κάδοι σε άλλα σημεία του νησιού, είναι άδειοι) Δηλαδή θα πρέπει να μαζευτούν ποντίκια (αν δεν έχουν μαζευτεί ήδη!) για να τα μαζέψουν; 
Δεν μπορούν να αναληφθούν στο Δήμο Άνδρου την σοβαρότητα της κατάστασης αυτής και τον επικείμενο κίνδυνο υγείας? Όμως όπως προείπα το χωριό μας απαριθμεί λίγους κατοίκους και είναι «λογικό» ότι «ευαισθησία» σε τέτοια θέματα υπάρχει όπου υπάρχει συμφέρον...

Ελπίζοντας στις ενέργειες που έπρεπε να έχουν γίνει!


Γλυνός Κώστας 

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Αγαπητέ άγνωστε εμπρηστή

Αγαπητέ άγνωστε εμπρηστή σου γράφω από ανάγκη κ απ απορία ....ενώ μαυρίλα δακρύζει ακόμα από τα μάτια και τα ρουθούνια στάζουν υγρή στάχτη ...κάθε χρόνο τα ίδια, αποκαϊδια στις αυλές, καπνός να κρύβει τον ήλιο, ανάσες δύσκολες...κουβάδες, μάνικες, φτυάρια, τσουγκράνες, πανικός, τρέξιμο, ανηφόρες, ιδρώτας, καμία πάστα φλώρα στο τσάκ στην αυλή στον καταπονημένο κατασβέστη,
κ ο εσύ αγαπητέ εμπρηστή ο πυρπολητής και εμείς οι κατασβέστες στην απόλυτη ομορφιά των αντιθέσεων ..... πως θα ξυπνήσεις το πρωί όταν το φως θα δείξει την ασχήμια ; είσαι άραγε κανονικός άνθρωπος; εξωτερικά ..μπορεί..Κι αν έχεις λίγη τσίπα κι ανθρωπιά μέσα σου – δυσεύρετες λέξεις, πια – όταν βλέπεις φλόγες να καίνε τους πρίνους,τα σπάρτα, την αστοιβή, την αφάνα, την συνέχεια του κυκλαδικού οικοσυστήματος, φλόγες να καίνε τη γαλαστοίβη, τον ασπάλαθο, το αποκαμωμένο θυμάρι... και να «χορεύουν» μέσα σε οικισμούς, καίγοντας χωράφια και ελιλές ανθρώπων, η καρδιά σου σφίγγεται με τον ίδιο τρόπο, το μυαλό σου καίγεται, όπως ενός κανονικού ανθρώπου! Φλέγεσαι κι εσύ απ’ την επιθυμία να πιάσεις στα χέρια σου έναν εμπρηστή, ξεχνώντας, για δευτερόλεπτα, ότι είσαι άνθρωπος.
Είναι πολύ σκληρό να ακούς ότι πρέπει να φύγεις από το σπίτι σου , ενώ στο βάθος βλέπεις τον ορίζοντα πορτοκαλί και κόκκινο από τις φλόγες, επειδή κάποιος συνάνθρωπός σου, για τον οποίο εσύ θα έπεφτες στις φλόγες για να τον σώσεις, έχει βάλει φωτιά για δικούς του λόγους, που αυτόματα γίνονται και δικοί σου. Αυτός ο άνθρωπος μένει στο ίδιο νησί με σένα, ίσως στο ίδιο χωριό, ή και στην ίδια DogVille που ζεις κι εσύ, αυτήν την ώρα αναπνέετε τον ίδιο αέρα που μυρίζει καμένο, τα μυαλά σας είναι το ίδιο καμένα. Αλλά για διαφορετικούς λόγους...Έχει ήδη πέσει το σκοτάδι, απόψε που η Άνδρος καίγεται – πάλι – εγώ θα έχω την απορία «έλεος, τι έμεινε να καεί, πια;», ενώ εσύ ξέρεις. Τώρα στο σκοτάδι οι στέγες των σπιτιών θα είναι μαύρες, όπως και οι ψυχές όλων όσοι ζούμε στην Ανδρο, ιδίως. Οι δικές μας θα έχουν μαυρίσει με τα όσα βλέπουμε, η δική σου ψυχή, η ψυχή του εμπρηστή, θα είναι μαύρη και μετά τη φωτιά...

πηγή : Trekking Andros Trekking Andros.

(αφιερωμένο)

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Γιορτή Ρακιού 2013



Η καθιερωμένη Γιορτή ρακιού στο Ζαγανιάρι πραγματοποιήθηκε και φέτος (το Σάββατο, 3 Αυγούστου) με απόλυτη επιτυχία στην πλατεία Αγίου Νικολάου. Ο Σύλλογος Ζαγανιαριωτών οφείλει για μία ακόμα φορά ένα πολύ μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όσους τίμησαν το χωριό μας με την παρουσία τους και σε όσους δούλεψαν σκληρά προκειμένου να πραγματοποιηθεί και φέτος η γιορτή μας. Το γεγονός ότι σχεδόν μία εβδομάδα μετά τη γιορτή όσοι μας βλέπουν στο δρόμο μας λένε συγχαρητήρια, μας γεμίζει με απίστευτη χαρά και μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Η προσέλευση του κόσμου στη φετινή γιορτή έσπασε κάθε ρεκόρ (περίπου 450 άτομα) και δυστυχώς αρκετοί δεν μπόρεσαν να την απολαύσουν λόγω... sold out! Ο πήχης έχει ανέβει, αλλά όσο είμαστε ενωμένοι και υγιείς, δεν έχουμε να φοβηθούμε ΤΙΠΟΤΑ! Και του χρόνου να είμαστε καλά, να σας έχουμε δίπλα μας και να περάσουμε ακόμα καλύτερα!


photo andros august 2013 045.jpg
Το σκηνικό μας επηρεασμένο από Άνδρο


Πρόεδρος και Γραμματέας στις χαιρετούρες

Τα παιδάκια μας με τα ποιήματα και τα τραγούδια τους!

Χαμός

Ο Άρχοντας




ΥΓ: Αν θες στείλε και εσύ την/τις φωτογραφία/ες που τράβηξες στη Γιορτή Ρακιού 2013 στο kglynos@gmail.com να "ανέβει" στο blog